Naturismegids

Recensies van Hans

Centro Naturisto Sierra Natura

29-10-2018
De eigenaar van een naturistencamping in Portugal noemde Sierra Natura “Gaudi meets the Flintstones” en dat klopt helemaal. Wij vonden het een prachtige camping: leuk vormgegeven hoofdgebouw, zwembad, sanitair. De eigenaresse is hartelijk, het eten in het restaurant was heerlijk en we hadden een fijne plek. Helaas sloeg het weer snel om en werd het heel fris, dus besloten we na twee dagen om weer verder te trekken. De weg naar de camping is een verhaal apart, wij vonden het al pittig met de auto, laat staan als je een caravan achter je hebt hangen! Maar op de camping gasten met een camper gesproken die daar echt niet mee zaten. Verder is er veel te zien in de omgeving. We komen snel weer eens terug!

Le Haut Chandelalar

20-07-2021
Wij hebben er een volle week gestaan en we waren nog lang niet klaar, maar helaas, de vakantie zat er weer op. We hebben het er heel fijn gehad. Het is een grote camping met ruime plekken met prachtige uitzichten. ’s Avonds heerlijk stil en een prachtige sterrenhemel om te star-gazen.
Het feit dat alles nogal ver weg is, daar hadden we ons op voorbereid en het viel ons eigenlijk enorm mee. Normaal gesproken gaan we iedere dag wel ergens koffie drinken, boodschappen doen, een tochtje maken, etc. Maar nu waren we daar veel selectiever in, haalden boodschappen voor een aantal dagen en bleven rustig drie dagen achter elkaar op de camping. En dat was eigenlijk heel welkom en relaxed, een nieuwe ervaring. Daarnaast hoef je die auto ook helemaal niet in te kruipen, er valt genoeg te wandelen. Het zwembad is enorm en heerlijk koel. En het restaurant is prima. We komen zeker terug!

Camping Millefleurs

15-07-2021
Eind juni 2021 hier een kleine week gestaan. Heerlijke camping en Pascaline en Gaëtan zijn ontzettend lieve eigenaren. We voelden ons direct heel welkom en we werden in het golfkarretje rondgereden en hadden keus uit diverse ruime plekken.
De sfeer op de camping is goed en gemoedelijk. Veel Nederlanders (de vorige eigenaren waren Ned) maar gelukkig ook genoeg Fransen.
Het zwembad vond ik zelf iets te warm (28 graden) maar dat is dan ook het enige minpunt.
Vanaf de camping kan je mooie wandelingen maken en de finish is erg leuk gedaan, een soort red carpet maar dan groen :-).
In de buurt is genoeg te zien: Carcassonne (très touristique maar de moeite waard) is 5 kwartier rijden, Mirepoix (echt prachtig plaatsje) 40 min rijden en Foix met z'n prachtige kasteel en fijne sfeer ligt om de hoek.
Helaas was het weer een beetje wiebelig toen we er waren, anders waren we langer gebleven om ook Montségur te zien. We komen zeker terug!

Le Village du Bosc

16-07-2020
We waren helaas net vijf minuten te laat (17.05 uur) en dan is officieel de receptie gesloten. Maar, pas de problème, Nathalie sprong in haar golfkarretje en leidde ons rond over de camping en gaf ons de prachtigste plek die we ooit hebben gehad! Door Covid was het emplacement vier keer zo groot als normaal (en dat was al heel prima geweest). Prachtig uitzicht, heel privé en stil, on top of the world.
Het is een heerlijke camping met prachtige plekken en prachtige vergezichten. Het toilet bij ons in de buurt was of een veredelde Portacabin en verderop een soort van Teletijdmachine, maar dat was prima. Om te douchen, wandel je een stuk naar beneden (goed voor het luie vet).
Beneden, in de buurt van het zwembad, zijn ook veel plaatsen, maar daar is het drukker, sommigen vinden dat weer fijner. Ieder z'n meug. Prima zwembad overigens.
Ik kan echt geen minpunten verzinnen. Dit zijn het soort campings waar ik van hou, beetje ruig, niet zo aangeharkt, heel charmant en puur.
Naturistisch zwemmen kan prima in het Lac du Salagou, links van Celles, stukje lopen. Heerlijk water. En het pleintje in Octon (is te lopen) is heerlijk voor het dagelijkse kopje koffie, biertje, lunch of diner.

Domaine de Lambeyran

16-07-2020
Van de eigenaar kregen we eind mei een mail dat de camping dit jaar (ivm de Coronacrisis) per 1 juli open zou zijn, en dat we konden reserveren. Dit hebben we direct gedaan, voor twee weken, ingaande 1 juli. Dit is door de eigenaar ook bevestigd.
Toen we bij hem op 1 juli op de camping aankwamen, gaf hij aan dat onze plek gereed was gemaakt, dwz het gras was er gemaaid.
Ons werd verder met een nonchalance meegedeeld dat:
- het sanitair nog niet schoongemaakt was (dat zou misschien morgen gebeuren)
- het warm water in het sanitair het niet deed (idem)
- het zwembad echt nog niet gereed was waarschijnlijk over een dag of drie ("maar ach, dan gaat u toch naar het Lac du Salagou, da's maar 15 minuten rijden, ik lig er ook vaak in, da's prima te doen")
We waren stupéfait maar omdat we de hele dag hadden gereden en moe waren, toch maar naar onze plek gereden om de tent op te zetten. Het gras was op ons emplacement inderdaad gemaaid, maar alle plekken in de buurt waren compleet overwoekerd, het geheel zag er heel onverzorgd en liefdeloos uit.
Toen bleek dat onze blauwe stekker niet op de branche electrique paste, zijn we naar beneden gelopen om te vragen of hij misschien een koppelstuk had. De doorgang naar de receptie/het zwembad was ook compleet overwoekerd door bramen en eenmaal beneden aangekomen was hij in geen velden of wegen meer te bekennen.
Inmiddels hadden we zo de pest in, dat we besloten om hier niet meer te blijven en zijn vertrokken.
We hebben hem per mail op de hoogte gebracht van ons vertrek en hem ook medegedeeld dat het ons hogelijk verbaasde dat hij ons van te voren niet per mail heeft laten weten dat e.e.a. nog niet geheel operationeel was, dan hadden we een andere keuze kunnen maken. Geen reactie ontvangen.
We hebben hier eerder (in 2016 en 2017) verbleven, tot volle tevredenheid. Het is een aparte man en het is hier en daar een beetje houtje/touwtje, maar dat heeft z'n charme.
Maar, er zijn echt grenzen. En de onze is bereikt. Adieu Lambeyran!

El Templo del Sol

29-10-2018
Een verhaal apart, deze camping. De ligging aan de kust is fraai en alles is er: restaurant, supermarkt, bioscoop, zwembad, jacuzzi, etc. etc. Het sanitair is ruim en schoon. En boven alles, het unique selling point: je loopt zo het werkelijk schitterende strand op!
Maar de plekken zijn klein en weinig interessant. Je zit (vooral in het hoogseizoen) hutje mutje op elkaar, dat viel nu dus gelukkig mee. De trein die langsrijdt (op de duurste plekken heb je er het meest last van, heel vreemd), vonden wij niet zo erg. Couleur Locale zeg maar.
We hebben twee avonden in het restaurant gegeten en dat was goed. De bediening is niet heel bevlogen te noemen en ook de indeling is wat inspiratieloos (alle tafeltjes in kantine-achtige 2-opstelling op een rijtje) de gerechten zijn goed, en daar gaat het om.
Echt een groot minpunt is de receptie. Of wie daar meestal achter zit. De ontvangst is tamelijk lauw te noemen, hoe vriendelijk je zelf ook bent. Ze ratelt het verhaal over de camping op een ongeïnteresseerde wijze af en heel welkom voel je je hierdoor niet. Misschien kwam het in ons geval omdat het seizoen er bijna op zit en ze er helemaal klaar mee is? Ze maakt een uitgebluste indruk.
Helaas hebben we op dag twee insluipers in onze tent gehad; gelukkig konden ze niks vinden en zijn ze zonder buit weer vertrokken. Toen we hier later bij de receptie melding van wilden maken (er loopt ‘bewaking’ rond, dus misschien konden die wat betekenen?), was ze net bezig met een man die bij haar aan de receptie stond met een naar verhaal, die probeerde ze fijntjes af te poeieren (“ik heb het niet gezien/wat kan ik daar aan doen?” etc.)
Toen wij aan de beurt waren en ons verhaal vertelden, was er (wederom) werkelijk niks van empathie te bespeuren. Teksten als “ja, ik was er niet bij hè/dit soort dingen gebeuren nooit bij ons*/wat wilt u dan dat ik doe?” etc. etc. Wederom een kwestie van afpoeieren dus. Daarnaast luistert ze bijzonder slecht.

Mijn partner heeft later nog een poging gedaan om haar een spiegel voor te houden maar helaas, het wilde niet beklijven. Haar reactie: “je moest eens weten wat voor mensen hier aan de balie komen en wat voor verhalen ze me allemaal op de mouw spelden”. Dat wij niet automatisch onder die categorie mensen vielen, dat begreep ze niet. Ze gaat er bij voorbaat van uit dat je verhaal niet waar is en/of rammelt. Al met al niet zo’n professionele en/of vriendelijke houding. Zo afentoe verschijnt er wel eens een vage glimlach op haar gezicht maar het lijkt er echt op dat deze mevrouw helemaal klaar met dit werk is en dat ze er weinig vreugde uit haalt. Soms zit er een andere (jongere) dame en dat is echt een verschil van dag en nacht. Zo kan het dus ook.
In ieder geval hebben we er voor gekozen om de laatste nacht in een Mobil-home door te brengen, geen insluip-risico en wel zo makkelijk omdat we de volgende ochtend heel vroeg weer richting Nederland moesten. Die Mobil-home kostte maar € 44 voor een nacht (we betaalden € 26 voor de kampeerplek) en was helemaal in orde.
Ondanks de vervelende insluip-ervaring en de dame achter de receptie is het een prima camping, maar wel heel groot/massaal en daar moet je van houden.

*) De hele camping is dus via het strand en het aangrenzende wandelpad vrij toegankelijk, dag en nacht. Dat maakt de camping zo lek als een mandje. Die bewaking doet er niet veel aan en kan er ook niet veel aan doen en is zodoende een wassen neus. De verbazing van de receptiedame was overigens geheel onterecht; van vrienden van ons hoorden we later dat ze ook wel eens op deze camping hadden gestaan (met tent) en dat ze toen ook insluipers hadden gehad. Het zal niet de eerste en zeker niet de laatste keer geweest zijn.

Naturistische Natuur Camping en B&B El Zorro

29-10-2018
Erg aardige eigenaren, hartelijke ontvangst, leuk terrein wat met veel liefde is ingericht. Dat straalt er vanaf. De afwas- en wasbakken zijn niet heel handig; geen wastafels maar grote (leuk betegelde, dat wel) bakken waar maar één kraan bovenhangt. Verder een heel fijn zwembad met lekkere ligbedjes, een fijne plek (noem het “huiskamer”) waar je (dag en nacht) kan chillen als het even wat minder goed weer is. Dat is vooral fijn als je, zoals wij, in een tent bivakkeert en het regent.
De camping ligt best afgelegen en het weggetje ernaar toe is ook redelijk spannend (zelfs zonder aanhanger). Maar het is er heerlijk stil en je krijgt er een prachtige sterrenhemel!
Toen wij er waren, was het wel een Hollandse enclave, maar dat zal in het hoogseizoen wsch anders zijn

Monte Naturista O Barão

29-10-2018
Wij stonden in het dennenbos met onze tent, prima plek zo tussen de bomen. Het gedeelte met restaurant en zwembad ziet er mooi verzorgd uit, sanitair idem dito. Het sanitair ligt zodoende wel in een uithoek als je, zoals wij, in het dennenbos staat.
Wij hebben één avond met vrienden in het restaurant gegeten en dat viel een beetje tegen; mijn kipfilet was niet gaar en de zalmfilet van onze vriend ook niet. Best gek voor een plek waar dit soort simpele gerechten aan de lopende band geserveerd worden. Beiden werden weer gaar gemaakt en teruggebracht. Verder werd er niet heel veel aandacht aan besteed in de zin van “goh wat vervelend, onze excuses” of een drankje van het huis oid. Da’s wel een beetje slordig. Normaal gesproken staan de eigenaars in de keuken maar die waren nu even vrij. Dus het zal een uitzondering zijn.
In het weekend komen er veel Portugezen die er seizoensplekken hebben, dan wordt het -tijdelijk- even wat drukker (rond het zwembad). Het wordt dan ook even wat minder Hollands en daar valt ook wat voor te zeggen. Al met al een prima camping.
Overigens zijn we nog een dag naar het naaktstrand bij Porto Covo geweest: prachtige plek, aanrader!

Quinta do Maral

21-10-2018
Toen we aankwamen, schrokken we een beetje van de schaduwloze plekken (de zon scheen nogal fel), maar dit waren de camper/caravanplekken. Wij kregen een prima plek op één van de tentenveldjes.
De eigenaren zijn erg aardig en charmant, het sanitair is prima en schoon. Het zwembad is nogal klein (maar hier wordt aan gewerkt) maar voldoende om even in af te koelen.
Verder kwam er afentoe een vosje langs om te kijken of er nog wat te halen viel! Erg leuk. Eén avond hebben we in het restaurant gegeten, samen met de eigenaren en andere gasten. Was erg lekker en gezellig en heel betaalbaar. Marvao is mooi om te bezoeken, wel wat uitgestorven (er wonen nog zo'n 90 inwoners). We komen graag nog een keer terug!

Camping Las Grullas

21-10-2018
We hebben er de laatste week van september gestaan. Prachtige omgeving, deed door de droogte een beetje aan Afrikaanse savannen denken! Camping is, met zo weinig mensen ah eind vh seizoen, prima (we waren de allerlaatste gasten). Als je directe buren hebt, zit je niet heel erg privé doordat er vrij weinig afscheiding is. Maar dat was nu dus niet aan de orde. Zwembad is mooi en heerlijk koel en het sanitair is 's avonds sprookjesachtig verlicht. Vanaf het sanitair heb je ook een schitterend uitzicht, 's avonds en 's ochtends vroeg. Dorpjes in de omgeving zijn heel basic. Caceres en Trujillo zijn prachtige steden. De moeite waard. Het enige minpunt is het geknal van de jacht 's nachts, in de omgeving. Alsof er bommen afgaan. Maar dat is het dan ook.

Moulin de la Ronde

13-07-2016
Op weg naar het noorden deze camping uitgekozen om de laatste twee nachten door te brengen. Heerlijk plekje voor het begin of het eind van de vakantie, in handen van een heel aardig ouder echtpaar. Vlakbij de snelweg (die wij niet hoorden) en op loopafstand van de Carrefour, heel handig. Hier en daar misschien een beetje houtje/touwtje voor de verwende Nederlandse naturist, maar dat draagt m.i. juist bij tot de algehele fijne en gemoedelijke sfeer. Echt een aanrader. Wij waren per ongeluk op het grote veld gaan staan en hadden niet verder gekeken dan onze neuzen lang zijn: er achter waren nog veel mooiere plekken waar je niet tegen de buren aan zit te koekeloeren. Daar gaan we de volgende keer staan!

Les Manoques

13-07-2016
Fijne camping met werkelijk prachtige uitzichten over wat ze in het frans “het Toscane van Frankrijk” noemen. Heel fraai. In de buurt voldoende mogelijkheden voor uitstapjes, Cahors is een uurtje rijden, mooie stad.
De beheerder van de camping is een hele aardige man, zeer hulpvaardig ook. Prima sanitair. We hebben hier maar een paar dagen gestaan, maar we komen zeker nog eens terug.

Domaine de Lambeyran

13-07-2016
Wij hebben hier afgelopen vakantie in juni 2 weken gestaan met onze tent. We hadden een prachtige en hele grote plek met fraaie uitzichten en heel veel brem en veldbloemen. ’s Avonds (en overdag eigenlijk ook) heerlijk stil. Je zit hier idd middenin de natuur. Het sanitair mag dan wat gedateerd zijn, het werd prima schoongehouden en het functioneerde prima. Wat heb je nog meer nodig?
De eigenaar heeft een apart gevoel voor humor maar wij konden prima met hem overweg. Zwembad is groot en het uitzicht vanaf de zonnebedjes op Lodève is prachtig. Verder hebben wij (gezien de eerdere berichten) als mannenstel geen last gehad van discriminatoir gedrag o.i.d.; we voelden ons welkom. Al met al een heerlijke camping waar we zeker terug zullen komen!
Over de site / disclaimerAdres toevoegenContactVermelding en adverterenCookiesread more


Time: 0.05