Naturismegids

Recensies van Eric & Judith

FKK Camping Ofenberg

08-09-2022
In een betrekkelijk klein gebied vind je 3 naturistenterreinen. Ten zuiden van Simonsberg en ten noorden van Alfdorf ligt de (semi) commerciële camping Ofenberg. Het is makkelijk vindbaar en bereikbaar omdat het direct achter een golfbaan ligt. Er is een ruime keuze aan zonnige plekken, alle voorzien van een eigen stroomaansluiting.
Prettig is dat je op de camping geen last hebt van verkeer- of treingeluid. De dichtstbijzijnde supermarkt ligt op ruim 7km, maar als je dat op de fiets wilt afleggen houd dan wel rekening met een stevige klim klim op de terugweg, want de camping ligt boven op een berg.
In het weekend is er een broodjesservice en is er een eenvoudig restaurant open.
Wifi vind je ook in de buurt van het restaurant, maar daarvoor moet je wel in de kleren en een paar honderd meter lopen.
De omgeving is mooi en leent zich goed voor fiets- of wandeltochten, maar dus wel met het nodige klimwerk. Schwäbisch Hall (op 18km) is zeker een bezoek waard.

Orplid Darmstadt

12-09-2022
Mooi en groot terrein vlakbij Darmstadt in een bosachtige omgeving met vooral schaduwrijke plekken. Makkelijk bereikbaar en makkelijk te vinden. De gastenplaatsen zijn niet al te groot, maar volstaan.
De sfeer en de faciliteiten zijn uitstekend. Wifi alleen bij het verenigingsgebouw. In het weekend is er een eenvoudig zelfbedieningsrestaurant.
Opvallend zijn de vele eekhoorns, spechten en andere vogels. Boswandelingen en fietstochten in de omgeving zijn prima mogelijk.
Supermarkt Aldi zit op 2,5km.
Darmstadt is behoudens de Mathildenhöhe het aanzien niet waard. Wel interessant is Grube Messel, werelderfgoed, waar nog steeds unieke fossielen gevonden worden.
Al met al is de camping zeker een bezoek waard, maar je moet wel erg van vliegtuigen houden, want dat gaat af en aan en maakt als er weer een overkomt dat je je gesprek moet onderbreken.

Sportbund Helios Augsburg-Kissing e.V.

31-08-2022
Gemakkelijk bereikbaar terrein. We kunnen de andere reviews bevestigen. De ontvangst is allerhartelijkst en de sfeer is ongedwongen. Als gast krijgt je een polsbandje ter herkenning, maar vervolgens niemand die er nog aandacht aan besteed als je die niet draagt. Het kleine gastenveld ligt redelijk centraal aan een leuk, snelstromend beekje dat het terrein doorsnijdt. Alles is ruim opgezet in de bosrijke omgeving, waardoor er naar keuze plek is in de schaduw of de zon.
Er is wifi in de buurt van het clubhuis. De sleutel van de poort werkt op alle sloten, waardoor je eenvoudig een biertje of ijsje uit de koeling kunt halen. Er wordt op vertrouwd dat je die dan ook betaalt.
De zwemvijver ziet er niet direct heel uitnodigend uit, maar binnen 1,5km zit je bij een prachtig meer met FKK-gedeelte. Een ruim aanbod aan winkels zit op ongeveer dezelfde afstand, evenals een treinstation. De spoorlijn hoor je wel, maar absoluut niet hinderlijk.
Er is een informatiemap beschikbaar voor uitjes in de omgeving. Augsburg en Friedberg zijn de moeite van een bezoek waard en op de fiets bereikbaar. In de omgeving zijn prima fiets- en wandeltochten te maken. Al met al wat ons betreft een prima terrein voor een langer verblijf.

FKK Sportliga Linz

23-08-2022
Een prachtig en zeer groot parkachtig terrein waar, naar onze indruk, ten onrechte maar weinig gasten komen. Veel speelvoorzieningen voor kinderen. Alle voorzieningen zijn aanwezig, vlakke ondergrond, zonnige en schaduwrijke plekken. Goede Wifi op de kampeerplek. Supermarkten op 8km afstand. Zelfbedieningsrestaurant op het terrein met iedere dag keuze uit 2 gerechten. 's Avonds is het er echt helemaal stil en zagen we 2 reeën over de camping struinen. Overdag zwarte en groene spechten gespot. Kortom je merkt dat je midden in een natuurgebied zit. Uitstekende fiets- en wandelmogelijkheden, o.a. langs de vlakbij liggende Donau. Een absolute aanrader wat ons betreft.

Naturistenbund Donau e.V.

16-08-2022
Kleinschalige terrassencamping op fietsafstand van het prachtige Regensburg (werelderfgoed). In onze optiek minder geschikt voor grote caravans of campers (ook omdat de meeste plekken niet al te groot zijn), maar ze zijn er wel. Zowel schaduwrijke als zonnige plekken. Vriendelijke en zeer gemoedelijke ontvangst.
Alle voorzieningen die wij nodig achten zijn aanwezig, inclusief goede wifi op de kampeerplek. Zwembad is vrij klein, maar wel mooi aangelegd met terras en zelfbediening bar.
Wel in de buurt van een frequent bereden spoorlijn, maar wij hebben dat nauwelijks als hinderlijk ervaren. Er zijn meer gastenplaatsen dan seizoensplekken en die waren steeds goed bezet. Supermarkten Lidl en Aldi op loopafstand.

Naturistenbund Frankenland e.V.

10-08-2022
Aanrijden: Vanaf Würzburg via de B27 NIET de afslag Staustufe, maar de volgende afslag Thüngersheim/ Güntersleben nemen. Het terrein is dan gemakkelijk bereikbaar. Het gemoedelijke terrein ligt aan de rand van een bosperceel. Apart vlak veld voor de gasten, wel een harde ondergrond. Deels schaduw, deels zonnige plekken. Auto parkeren op het centrale, vlakbij gelegen parkeerterrein. Groot verwarmd en half overdekt zwembad. Gratis snelle WiFi bij het verenigingsgebouw. Apart betalen voor de douches. Dranken (w.o. uitstekende lokale wijnen) en ijs verkrijgbaar op het terrein. Supermarkten op een paar km afstand.
Würzburg en het nabij gelegen Karlstadt zijn zeer de moeite van een bezoek waard. Verder goede wandel- en fietsmogelijkheden in de heuvel-/bergachtige omgeving.

Naturistenbund Rhein-Main

29-07-2022
Belangrijk: als je auto of combinatie meer dan 1500kg weegt, kijk dan eerst op de website Naturistenbund.de voor de aanrijroute, want anders loop je geheid vast op de route die je navigatie aangeeft. Sowieso moet je een stukje weg over waar de beruchte kasseien in België kinderspel bij zijn.
Op het terrein geen wifi en 4G van wisselende kwaliteit. En betalen doe je cash, want er is anno 2022 geen PIN.
Tenslotte voor wat betreft de hindernissen moet je er rekening mee houden dat er op het terrein formeel geen drinkwater uit de kraan komt. 5 liter flessen water zijn bij het barretje te koop, maar onze indruk was dat je echt niet ziek wordt van het kraanwater.
Als je bereid bent bovenstaande voor lief te nemen, dan kom je op een prima plek: mooi groot terrein op een doorgaans stille locatie, ondanks de relatieve nabijheid van vliegveld Frankfurt. Op sommige dagen hoor je overigens de vliegtuigen wel. De meeste van de 17 gastenplaatsen hebben veel zon, ofwel weinig schaduw. Alles ziet er goed verzorgd uit. Opvallend op het terrein zijn de vele fruitbomen. Mooi groot zwembad, een bar voor goedkope drankjes, schoon sanitair en vriendelijke mensen. De supermarkt vind je op 5km in Trebur.
In de omgeving kun je prima wandelen en fietsen. Mainz ligt op 17km afstand en is zeker een bezoek waard.

Bund der Natur- und Sonnenfreunde Giessen

23-07-2022
Dit terrein ligt slechts op 3km van het centrum van de stad, supermarkt en restaurants liggen nog dichterbij. Toch is het wel echt 'buiten' en dus lekker rustig. Op de achtergrond hoor je afhankelijk van de wind wel de snelweg en/of de trein. Maar niet echt hinderlijk.
Het terrein is niet echt ingericht op gasten, maar die zijn niettemin zeer welkom. Het nieuwe sanitairgebouw is 'state of the art'. In het riviertje de Lahn is prima te zwemmen, alleen niet geschikt voor kleine kinderen. Er is geen wifi, maar wel goede 4G-ontvangst. Vanwege de directe ligging aan de rivier is er geen mogelijkheid om chemische toiletten te legen.
De omgeving is zeer geschikt om te fietsen of te wandelen. Langs de Lahn liggen prachtige stadjes als Wetzlar en Marburg.

South Canterbury Sun Club

11-05-2021
Rijdend op weg 79 krijg je ongeveer 4 km noordelijk van Geraldine de westelijke afslag Trip Settlement Rd. Rijd deze weg helemaal af totdat je links het bordje ‘School’ ziet. Daar vind je de South Canterbury Sun Club.
Het is een klein, vlak terrein met een beperkte ruimte voor gasten, die overigens zeer welkom zijn. De ontvangst en de hele omgang is allerhartelijkst. Hou er rekening mee dat je helemaal wordt opgenomen in het sociale gebeuren op het terrein. De vereniging heeft overigens vrijwel alleen oudere leden.
De voorzieningen zijn oud, maar schoon en goed functionerend. Er is elektriciteit, maar geen telefoon, laat staan internet of WiFi. Overigens merkten we tijdens een wandeling verder westelijk na ongeveer 2 km net een streepje bereik. Winkels vind je in Geraldine, 10 km verderop.
De omgeving is prachtig en leent zich goed voor fiets- of wandeltochten. Op en rond het terreintje wemelt het van de vogels. ’s Nachts is het er doodstil.

Nelson Sun Club

03-03-2020
De camping is wat lastig te vinden, want geen borden die je de weg wijzen en geen huisnummer. Hou links aan op de Sunrise Valley Road richting het wel aangegeven boeddhistische meditatiecentrum en rij net zo lang door tot je het terrein oprijdt, niet gehinderd door een hek o.i.d. Het is de moeite waard.
Het is een groot parkachtig terrein (met golfbaan!) in een mooie omgeving met goede, vlakke plaatsen, met of zonder elektriciteit. De ontvangst is allerhartelijkst. Op het terrein staan een aantal complete woningen permanent bewoond van leden van de vereniging. Ook wordt er accommodatie verhuurd, al dan niet volledig ingericht.
Er is een zwembad, een permanent op temperatuur gehouden jacuzzi, fijne ligstoelen, wasmachine, droger en ook een volledig uitgeruste keuken en een verblijfsruimte staan tot je beschikking.
's Nachts is het uiterst stil en donker op het terrein. Er is geen WiFi, maar onze ervaring met WiFi van/op campings is dat die meestal toch niet werken of zo traag en/of instabiel zijn dat je internet maar beter uit de lucht kunt halen. Dat lukt op dit terrein net.
Voor kinderen zijn er niet veel speelvoorzieningen, maar het terrein zelf biedt o.i. voldoende vermaak voor ze.
Wij kunnen deze camping zeker aanbevelen. Voor de prijs van NZD 28 (€ 16,80) hoef je het niet te laten.

Pineglades Naturist Club

11-02-2020
Een groot terrein met voornamelijk "volkstuin"huisjes langs een aantal centrale paden. Feitelijk ligt het terrein midden in het stadje Rollenston, maar daar merk je verder weinig tot niets van, behalve dat je alle winkels betrekkelijk dicht in de buurt vindt. Voor gasten -die allerhartelijkst worden ontvangen- is een apart terreintje in de buurt van alle weliswaar wat gedateerd ogende, maar verder uitstekende voorzieningen. Het is redelijk vlak, deels voorzien van stroom- en wateraansluitingen. Gratis WiFi tot op de kampeerplek. Gratis gebruik van alle keukenfaciliteiten, uitstekende douches. 's Avonds heb je geen last van omgevingsgeluiden, het is er dan heerlijk stil. Al met al een terrein waar je met plezier naar toe gaat. In de omgeving is overigens verder niet veel te beleven. Christchurch ligt ongeveer 20 km verderop en daar kun je wel wat ondernemen, maar van zichzelf is het een weinig bezienswaardige stad.

FSV BffL Lichtenfels

03-09-2019
Rustig en mooi gelegen terrein aan de rand van een bosperceel. Erg gastvrij, de mensen maken graag een praatje, maar dringen zich niet op. Als je wilt word je betrokken bij de activiteiten van de vereniging. Zelfbediening voor dranken, op basis van vertrouwen.
De gastenplaatsen, in de buurt van het zwembad en het verenigingsgebouw, kennen beperkt schaduw. Er zijn geen winkels in de buurt.
Genoeg bezienswaardigheden in de omgeving. Goed wandelen en fietsen.

Familiensportbund Bonn

03-09-2019
Uitstekend, goed bereikbaar en groot verenigingsterrein. Wel dringen soms geluiden van de drukke weg door. Prettige, informele ontvangst. Zowel zon- als schaduwplekken. Vlakke ondergrond. Grote (koude) zwemvijver met zonneweide. Beperkte mogelijkheden om te eten in het weekend.
Chemische toiletten kunnen er niet worden geleegd!

FSN Wolfsburg/ Tiefes Moor

03-09-2019
Mooi, rustig gelegen terrein, met een supermarkt en bakker op ongeveer 2 km afstand. Parkachtig, vlak, open, hele dag zon. Weinig schaduw. Vriendelijk en gastvrij zonder opdringerig te zijn. Zwemvijver met kristal helder water. Gratis WiFi, 2x per week sauna, gratis douche. Zelfbediening voor gekoelde dranken. Hele goede fiets- en wandelmogelijkheden in de omgeving.

BffL Stuttgart Simonsberg

03-09-2019
Groot en zeer prettig terrein, met uitstekende faciliteiten, waaronder (weliswaar wat trage en niet altijd stabiele) WiFi bij de caravan/tent. Zelfbediening v.w.b. drinken en ijs op basis van vertrouwen. Prettige contacten met de vaste bezoekers, zonder opdringerigheid. 's Avonds en 's nachts heerlijk stil. Prachtig uitzicht over het dal, met dorp, bossen en wijngaarden. Veel bezienswaardigheden in de omgeving. Een absolute aanrader en nog eens spotgoedkoop ook.
Winkels vind je op ongeveer 7 km afstand.

FSG Alfdorf

03-09-2019
Prachtig gelegen terrassencamping met uitstekende voorzieningen (maar geen WiFi), waaronder uitgebreide speelvoorzieningen voor kinderen. Zwemvijver en daarnaast 2 kinderbaden. Restaurant mag die naam niet hebben, alleen frituur en alleen in augustus met regelmaat open. Alternatieven zijn echter dichtbij.
Zonnige en schaduwplaatsen, in nabijheid van toiletgebouw. Restaurant mag die naam niet dragen, alleen frituur en maar zeer beperkt open. Winkels op ongeveer 5 km afstand.
Goede fiets- en wandelmogelijkheden in de directe omgeving. Mooie stadjes en verschillende bezienswaardigheden.
Voor mindervaliden lijkt ons het terrein vanwege de hoogteverschillen minder geschikt.

Helios FSG Köln

03-09-2019
Het terrein is moeilijk toegankelijk. De caravan moet met een tractor op het terrein worden gebracht vanwege de steile steenslagpaden. De gastenplaatsen bevinden zich tussen de plekken van de verenigingsleden en hebben een betegelde ondergrond. Veel schaduw. Het zwembad ligt bijna op het hoogste punt van het terrein en vergt een flinke klim, maar dan heb je wel een mooi uitzicht (en zon). Regelmatig komen vliegtuigen over die je "bijna kunt aanraken". De twee doordeweekse nachten dat wij er waren was er verder nagenoeg niemand. Er is WiFi in het verenigingsgebouw.

Lichtkreis Köln

03-09-2019
Mooi, groot en parkachtig terrein. De gastenplaatsen voor caravans liggen grotendeels in de schaduw. Uitstekende voorzieningen, zeer actieve vereniging/leden. Erg hartelijke mensen. De enige nadelen die wij hebben kunnen vaststellen zijn de nabijheid van het vliegveld Keulen-Bonn, waar soms ook 's nachts druk gevlogen wordt en slechte en dure Wifi. U-Bahn naar Keulen en supermarkten op ± 4 km. Goede en fijne mogelijkheden om te wandelen en te fietsen. Ondanks de soms behoorlijke herrie van de vliegtuigen komen we graag op dit terrein terug.

Sonnenhof Marbeck

03-09-2019
Vlak verenigingsterrein met zachte ondergrond. De gastenplaatsen zijn klein en schaduwrijk. Informeer vooraf wel goed bij welke ingang je moet zijn om te voorkomen dat je een heel stuk achteruit moet rijden. Zeer vriendelijke/hartelijke verenigingsleden. Douchen niet gratis. Stadje/winkels op 3 km van het terrein.
Er is een klein zwembad, beperkte horecamogelijkheden en WiFi op een centrale locatie.

Gelre (vereniging Lichtbond Gelre)

03-09-2019
Het parkachtige terrein van Gelre ligt midden in het natuurpark Veluwezoom, ver weg van de bewoonde wereld (en dus ook van winkels). 's Avonds, als de vogels eenmaal tot rust zijn gekomen, is het er heerlijk stil en donker. Nadeel is wel dat je er geen telefoonbereik hebt. Het verenigingsgebouw heeft wel WiFi.
De voorzieningen die er zijn, zijn uitstekend, maar buiten een pierebadje voor de kinderen zijn er geen zwemmogelijkheden.
In de omgeving kun je prachtig wandelen en fietsen en steden als Arnhem en Apeldoorn zijn een bezoek zeker waard. Voor natuurliefhebbers kun je je bijna geen beter terrein wensen.

FSG Koblenz-Bad Ems

03-09-2019
We hebben hier vijf nachten gestaan. Opvallend rustig, je bent dus vooral op jezelf aangewezen. Voor de gasten is er een apart, groot veld, waar je zelf je plaats mag uitzoeken. Er zijn zowel zonnige als schaduwrijke plaatsen. Het terrein is gemakkelijk bereikbaar en redelijk vlak, ondanks dat het in een bergachtig gebied ligt. Overdag hoor je het verkeer van de redelijk drukke weg, maar 's avonds/ 's nachts is het er opvallend stil. Er is een klein zwembadje, wat basale speelmogelijkheden voor kinderen en voor de rest niet veel voorzieningen. Ook WiFi ontbreekt.
De omgeving biedt genoeg mogelijkheden voor vertier. Bad Ems is een leuke plaats en Koblenz ligt redelijk in de buurt. Voldoende wandel- en fietsmogelijkheden, al moet je voor de laatste vanwege de bergachtige omgeving wel goede benen hebben.

Liga für Familiensport Wendelstein e.V.

03-09-2019
Gemakkelijk toegankelijke, maar niet direct makkelijk te vinden camping, midden in een bosperceel. Er zijn voor de gasten enkel schaduwrijke plaatsen. Het sanitair is gedateerd, maar functioneel. Overdag hoor je de bedrijvigheid van een nabijgelegen bedrijventerrein, maar 's avonds is het er heerlijk stil en donker. Op het terrein vind je regelmatig eekhoorntjes. In de zwemvijver deel je het water met heel veel kleine visjes. Verder veel speelvoorzieningen voor kinderen. Supermarkten bevinden zich op loopafstand. Er is stabiele, maar wat trage WiFi in de omgeving van het verenigingsgebouw. 4G gaat wel prima. Dit terrein verdient wat ons betreft een langer verblijf dan als doorgangscamping richting Kroatië, zoals de meeste gasten doen.

Haldenmühle

03-09-2019
Haldenm?hle ligt tamelijk afgelegen, wat voor- en nadelen heeft. Zo is het er 's avonds en 's nachts heerlijk stil en donker. Daarentegen heb je er vaker niet dan wel telefoon- of internetbereik. Bij het toiletgebouw is weliswaar WiFi, maar niet altijd even stabiel of snel. De meeste gastenplaatsen kennen weinig schaduw. Er zijn ruimere en kleinere plekken, die allemaal in de buurt van alle voorzieningen liggen. Die voorzieningen zijn overigens uitstekend. In de omgeving zijn prima fiets- en wandelmogelijkheden, maar daar heb je wel goede benen voor nodig, want het is een heuvelachtig gebied. Een aanrader is een bezoek aan de schitterende Benedictiner abdij van Ottobeuren.

Sportbund Sonnland e.V

03-09-2019
Dit terrein mag je met recht een stadscamping noemen, want je hoeft maar even op de fiets om in het prachtige centrum van Freiburg te komen. Je vindt op dit terrein alles wat je van een goede camping mag verwachten, waaronder snelle WiFi tot in de caravan. Wel zijn sommige gastenplaatsen wat klein. In het hoogseizoen moet je voor een van de 24 plekken voor gasten zeker reserveren, want zeker ook bij Nederlanders zeer gewild. Alle voorzieningen op het terrein zijn top, ook voor kinderen van alle leeftijden. Naast het terrein zelf heeft ook de omgeving genoeg te bieden voor een langer verblijf. De stad zelf biedt vele mogelijkheden. Het iets zuidelijker gelegen Markgräferland biedt prachtige (bergachtige) natuur, stadjes en dorpjes om te wandelen en te fietsen en je kunt er met een kabelbaan naar de top en een berg. Voor de fietser die minder uitdaging zoekt zijn noordelijk en westelijk van Freiburg prima mogelijkheden. Voor wandelen in de directe omgeving van de camping ben je aangewezen en recreatiegebied in de buurt. Een bezoek aan het werkelijk schitterende Colmar (F), op een uur rijden afstand, mag zeker niet ontbreken. In een andere review werd het ook al genoemd: De camping ligt in de buurt van drukke wegen en dat betekent dat je nooit zonder omgevingsgeluid bent. Als je dat voor lief neemt heb je hier een fantastische kampeerlocatie.

Der LBK - Lichtbund Karlsruhe e.V.

03-09-2019
We waren aangenaam verrast door dit verenigingsterrein. Op de kaart lijkt het ingeklemd tussen en spoorlijn en en snelweg, maar van geluidsoverlast van beide is nauwelijks sprake. De Lichtbund Karlsruhe is en grote en zeer actieve vereniging en dus zijn er ook veel (zeer vriendelijke) mensen. De voorzieningen zijn top: een groot zwembad, veel speelfaciliteiten voor kinderen, uitstekende WiFi en een restaurant waar je goed en goedkoop kunt eten. In de omgeving zijn er prima mogelijkheden om te fietsen en te wandelen. Ook zijn er genoeg bezienswaardigheden in de omgeving. Enig kritiekpuntje is dat je apart moet betalen voor je afval en dat er niet wordt gedaan aan afvalscheiding.

FSG-Bielefeld

03-09-2019
Senneriffa is een groot terrein en ligt in een prachtige omgeving op ongeveer 3 km van een dorp met supermarkten, winkels en restaurants. De gastenplaatsen zijn alle op een vlak grasveld in de buurt van het zwembad en de sanitaire voorzieningen, maar kennen geen enkele schaduw. In principe -afhankelijk van de hoeveelheid gasten- kun je zelf je plek kiezen. Ruimte genoeg.
Er is een wat cafetaria-achtige horecagelegenheid, met beperkte openingstijden en een beperkt assortiment. De voorzieningen liggen er allemaal goed bij en er is uitstekende WiFi tot in de caravan.
In de omgeving zijn goede wandel- en fietsmogelijkheden, al moet je wel rekening houden met veel ontoegankelijke gebieden omdat Senneriffa midden tussen allerlei militaire oefenterreinen ligt.
Paderborn is een mooie stad om te bezoeken, Bielefeld daarentegen kun je rustig overslaan.
Over de site / disclaimerAdres toevoegenContactVermelding en adverterenCookiesread more


Time: 0.104