Naturismegids

Recensies van Karin

Domaine d'Enriou

22-05-2013
Jammer, maar een typisch voorbeeld van een campig die 1/ slachtoffer is van zijn eigen succes 2/ de commerciële toer opgaat: overbevolkt, onvriendelijk onthaal, bezieling weg en trekt ook het soort publiek aan dat daar blijkbaar mee samengaat: luidruchtig, gekleed, beetje 'plat',... spijtige zaak.

Leucate: Résidence Naturiste Ulysse

10-06-2015
Inderdaad een heel goed strand; dankzij het gebrek an bossages, verborgen hoekjes en kantjes, aanwezigheid van sanitair en de naturistische accomodaties vlakbij. Weinig geklede mensen. Onze favoriet ook. Oesters eten bij de kwekers daar vlakbij is leuke kers op de taart ;-)

Le Perron (Athena)

08-06-2015
Heerlijk weekend gehad in de Pod. Super makkelijk als je een weekend weg wil en geen zin hebt om met luchtbedden en tenten te sjouwen. Heerlijk slapen in zo'n 'houten huisjes'. De kinderen vonden het prachtig (en wij ook). Lilian en Paul zijn erin geslaagd een zeker professionalisme in de organisatie te krijgen, zonder in te boeten op gezelligheid, hartelijkheid en een op en top naturistische sfeer. Onze kinderen hadden ook gelijk aanspraak en hebben zich super geamuseerd. Kraaknet zwembad, fantastische sauna, speeltuin, pingpong tafel, badminton, ... en leuke bar. Het terrein is prachtig, en het 'bric à brac/perceeltjes afbakenen' wat je wel eens op verenigingsterreinen tegenkomt, wordt hier mooi binnen de perken gehouden, zodat het natuurlijke karakter van het glooiende terrein, met fenomenaal zicht op de vallei, behouden blijft. Het leek even op Zuid Frankrijk dit weekend. Wij gaan zeker terug!

Domaine d'Enriou

05-10-2014
Misschien Club Med eens proberen?

Wij blijven het een fantastisch terrein vinden. Zeker nu er ook wat gedaan wordt aan (teveel) kledij. Je merkt echt dat ze inspanningen doen om het terrein naturistisch te houden. De BBQ's zijn wat aan de prijzige kant, maar je krijgt er dan ook echt heel wat voor in de plaats. Bar niet goedkoop, maar je zit dan ook in een van de duurste Franse toeristisische gebieden. Het meer is prachtig, maar inderdaad koud en er zijn geen ligstoelen ;-)
De ruime plekken zijn onbetaalbaar, dus dat rondlopen met een rolletje toiletpapier (hoewel niet erg aangenaam, dat geef ik toe) neem ik er voor lief bij.
Wat ik belangrijker vind is (het herstel van) de naturistische sfeer aldaar...

Boomgaardcamping Hermitage

21-08-2014
Yep, 't is beslist; hier gaan wij zeker een keertje naartoe ;-)
Lijkt me een heel fijne plek.

Helios (Athena)

01-08-2014
Helios Meerbeek is een fantastisch terrein en één van de weinige naturistische locaties die Vlaanderen rijk is. De bourgondische etentjes zijn ondertussen legendarisch, aan het zwembad en de bar is het aangenaam vertoeven en er komen steeds meer nieuwe gezichten bij. Super geschikt voor een paar daagjes Brussel - Leuven, en helemaal in het groen. Ik vind het ook een leuk idee om daar op het einde van de zomer af te spreken met de naturistische vrienden die we tijdens onze vakantie hebben gemaakt en zo nog even de vakantiesfeer weer op te roepen bij een lekker biertje. Maar het moet mooi weer zijn ;-)

Mas de la Balma

20-06-2014
Wij als gezin met pubers vinden de camping toch wel nét iets te rustig. Sommige gasten zijn nogal streng in de leer wat de kledingvoorschriften betreft en dat hebben wij bij momenten toch als zeer onaangenaam ervaren. Dan is het nabijgelegen La Clapère een verademing. Daar kunnen pubers tenminste zichzelf zijn.

Parco del Gargano

20-05-2014
De camping is eerder geschikt voor jongere kinderen. Activiteiten (pizza bakken, citroenen gaan plukken,... zijn niet gericht op oudere kinderen. Het terrein is ook kleinschalig, en doet eerder aan een (mooie!) agriturismo denken dan aan een camping.
Het strand is eigenlijk niet te voet bereikbaar, het is wel een mooie wandeling, maar steil naar beneden (en dus weer naar boven!). Je kan wel redelijk makkelijk parkeren aan het strand (afhankelijk van wanneer jullie gaan, vanaf 14juli wordt het een pak drukker). Er zou sprake van zijn dat er een klein naturistenstrand komt, maar dt kan je best eens navragen. Vico is een leuk, authentiek dorp, met een geweldige overdekte markt, één of twee leuke café's en veel minder toeristisch dan het gemiddelde dorp in de Provence bvb.

Voornaamste redenen om hiernaartoe te gaan zijn dus inderdaad; mooie omgeving, rust, kleinschaligheid en lekker eten. De recensies hier gaan toch allemaal in dezelfde richting en stroken met mijn ervaring, dus als het niet dat is wat jullie zoeken zou ik er niet zover voor rijden.

Vinkel (vereniging Hertogstad)

29-04-2014
Wij zijn vorige zomer een dagje op bezoek geweest.
Gemoedelijk, mooi terrein en een hartelijke professionele ontvangst. Heerlijk genoten van de omgeving, het zwembad en een lekkere La Trappe op het terras. Wij gaan zeker terug, en dit keer voor een verlengd weekend als het weer meezit.

Messidor

27-04-2014
Heerlijk weekje paasvakantie gehad. Zalig lentezonnetje. Er waren al enkele mede kampeerders ( voor de tent is het 's nachts nog te koud) en ook de andere mobil homes waren bezet. We hebben, naast Marseille, de Luberon, Cassis, Aix, etc,... Arles toegevoegd aan de te bezoeken steden' mooi! Zeker met de feria. De bar is uitgebreid en mooi opgeknapt, er is nu ook een heerlijk houtvuur voor tijdens de frisse avonden in april-mei. Ook in april al aardig wat sfeer dus. Sabine en Joel blijven zich inzetten om van dit terrein een warme, naturistische plek te maken, en dat voel je!

Messidor

20-04-2014
Heerlijk weekje paasvakantie gehad. Zalig lentezonnetje. Er waren al enkele mede kampeerders ( voor de tent is het 's nachts nog te koud) en ook de andere mobil homes waren bezet. We hebben, naast Marseille, de Luberon, Cassis, Aix, etc,... Arles toegevoegd aan de te bezoeken steden' mooi! Zeker met de feria. De bar is uitgebreid en mooi opgeknapt, er is nu ook een heerlijk houtvuur voor tijdens de frisse avonden in april-mei. Ook in april al aardig wat sfeer dus. Sabine en Joel blijven zich inzetten om van dit terrein een warme, naturistische plek te maken, en dat voel je!

Athena Ossendrecht

20-02-2014
Vanaf dat het mooi weer wordt, waan je je hier in Zuid-Frankrijk; gezellige drukte, heerlijke BBQ (pinkster weekend), lekker Belgisch biertje in de bar en, vooral, leuke naturistische ;-) sfeer. Veel kindjes ook dus leuk voor onze kinderen. Een leuk voorproefje op de vakantie in Zuid-Frankrijk.

We hebben ook al een paar keer van het terrein 'gebruik gemaakt' om samen met naturistische vrienden die we dat jaar ontmoet hadden nog eens af te spreken en vakantie herinneringen op te halen, gewoon tijdens een dagbezoek. Ideale manier om de vakantiesfeer nog even bij te houden.

Wij wachten op mooi weer!

Centre Hélio-Marin Montalivet

17-01-2014
Prachtig! Wij waren vroeger gedwongen om steeds kleinere terreinen op te zoeken, om nog plaatsen te vinden waar iedereen gewoon naakt was. Nu kunnen we ook eens een groter terrein met wat meer voorzieningen bezoeken, zonder de hele tijd met hordes geklede mensen te worden geconfronteerd. Da's heel fijn aangezien onze kinderen nu wat ouder zijn (en dus graag wat meer animo hebben), maar toch nog naakt willen. Dank!

Domaine d'Enriou

29-09-2013
waren hier in de zomer van 2013. mooi terrein, beetje druk, inderdaad veel oudere mensen. er waren toch nog wel enkele geklede pubers, maar na klachten toch kordaat optreden van de beheerders, wat wij wel als prettig ervaren hebben. blijkbaar hebben ze daar toch ook begrepen dat teveel (bad)kledij de sfeer op een naturisten camping niet ten goede komt. het gaat volgens ons dus weer de goede richting uit. nu het sanitair nog, want dat is nog steeds zeer beperkt, zeker in verhouding tot wat je betaalt. restaurant duur en niks bijzonders. het meer, hoewel op redelijke verre loopafstand (hoe doen al die oudjes dat?), heerlijk fris en natuurlijk. wij vinden het gebrek aan ligplaatsen helemaal niet storend. Algemeen: het natuurlijke kader compenseert ruimschoots het gebrek aan luxe en vertier. toxh wel aan de prijzige kant.

Les Eucalyptus

13-08-2013
Aangename camping zonder veel toeters en bellen. De sympathieke beheerder doet zijn best om het iedereen naar de zin te maken. Er wordt toegezien op ongewenst kleedgedrag, wat deze camping naar Corsicaanse maatstaven (en strandcampings algemeen)nog behoorlijk naturistisch maakt.

Restaurant Fior di Macchia vinden wij een aanrader; lokale keuken, uitgebaat door heel sympathieke Corsicanen, eenvoudige gerechten en goede prijs-kwaliteit. Corsicana leek ons teveel bevolkt met duitse geriatrische patiënten die hun piek bereikt hebben in de jaren '80 en zijn blijven steken. Maar da's persoonlijk natuurlijk... wel lekkere uithaal pizza's.

Wij zijn een paar keer richting "het gedreun" gegaan (di en vrij); is leuke strand tent waar veel locals komen. Dolle pret gehad. De last die je daarvan hebt op de camping is niet te vergelijken met wat je op de grotere terreinen meemaakt.

Dus voor ons; Al bij al een rustige camping, waar je (indien gewenst) kan genieten van wat de omliggende terreinen bieden; winkeltje, Cafeetje, windsurfen, strand tent... maar zonder de overlast.

Het gebrek aan bar maakt wel dat je er weinig sociale contacten legt, en dat er in tegenstelling tot bij de buren al helemaal niks te doen is voor pubers.

Centre Hélio-Marin Montalivet

05-08-2013
Voor ons alvast een reden om deze campig met stip op de lijst te zetten voor volgend jaar. Het is fijn om de berichten te horen over deze en andere campings (Arnautchot bvb) waar gasten verzocht worden rekening te houden met het feit dat ze zich op een naturistenterrein bevinden.

U Furu

31-07-2013
Onze ervaring; zeer druk - meer mensen met dan zonder kleding in het zwembad, ook volwassen mannen en vrouwen - locals die elke dag aan de bar komen hangen en hun ogen eens goed de kost geven - geklede mannen onder de douche - watervallen toegankelijk voor iedereen die (gekleed) eens graag aapjes komt kijken - en een ongeïnteresseerde eigenaar die de boel zijn beloop laat ondanks herhaalde klachten van de gasten.
Heel apart sfeertje bij momenten...

Origan village

31-07-2013
Er is zeker jeugd. Wel rekening mee houden dat er ook aan de jeugd wordt gevraagd om het naturistisch karakter van het terrein te respecteren = is dus naakt wanneer het weer het toelaat. Heel prettig voor ouders met naturistische kinderen.

Domaine de l’ Escride

05-12-2012
wij zijn in 2010 daar geweest - zalig. Rustig, authentiek, leuke sfeer (de spontaan georganiseerde, uit de hand gelopen "apéro dinatoir" was fenomenaal;-), naturistisch (hier niks geen aanstellerige pubers maar leuke jonge mensen die er mee de sfeer inhouden), mooie omgeving,... hopelijk blijft het nog even bestaan want wij willen nog wel eens terug

Camping Naturiste La Clapère

10-09-2012
toen wij er enkele jaren geleden waren, liep het echt vol met pubers. Niet alleen gekleed, maar ook luidruchtig en asociaal. Op een bepaald moment waren ze een spuuggevecht aan het houden in het zwembad - lekker naar elkaar rochelen, tot er een film op het water dreef. Bweuk. Hen er rustig op aanspreken hielp niet, ze waren elkaar echt aan het ophitsen. Voor ons niet meer.

Camping Valalta

26-08-2012
Fijn dat men daar iets doet aan het grote aantal gekledee mensen. Voor diegenen die liever niet naakt zijn, zijn er andere opties genoeg. Je moet kinderen inderdaad nooit dwingen, da's egoïstisch; doe dan gewoon aan andere vakantie.

Camping Valalta

25-08-2012
Wij vinden het daarentegen heel fijn dat er inspanningen gedaan worden om deze camping weer naturistisch te maken.
We hopen alleszins dat deze aanpak vruchten afwerpt. Voor mensen die liever niet naakt gaan zijn er textiel campings genoeg. Als onze pubers echt niet meer bloot willen, zullen wij ze zeker niet dwingen en ergens anders naartoe gaan, maar voorlopig ( mede dankzij het feit dat nu iedereen weer meer naakt is) gaat het nog goed.

Mas de la Balma

07-08-2012
fijn. helemaal mee eens. Willen al de mensen die op zoek zijn naar een luxueus sanitair, een 'vriendelijke en bereidwillige staf' en een uitgebreid assortiment pindakaas in de camping winkel nu weer terug naar hun eigen commerciële terreinen gaan? Dan kunnen wij weer terug naar La Balma want het is daar ondertussen jammer genoeg wel vreselijk druk geworden.

Athena Ossendrecht

26-04-2012
Hier ook niets dan lof; mooi terrein, mooi onderhouden zwembad, leuke bar waar je inderdaad een lekker trappistje kan drinken (wat is daar mis mee?) Vorig jaar een zalig pinksterweekend met gezamenlijke BBQ meegemaakt; het leek wel vakantie in Frankrijk.
We hebben ons ook gestoord aan de geklede mensen, het zou fijn zijn als de terreinbeheerders hiertegen zouden optreden, misschien is het nog niet te laat...

Messidor

10-04-2012
Net terug van een tweede maal een weekje mobil home op Messidor. Alles dik in orde; schoon, ruim, mooi uitzicht. Lekker rustig natuurlijk ook, de camping is maar net open.

Prachtige omgeving, uitstapjes naar Aix, Marseille, Cassis zeer de moeite waard. Leuke wandelingen in de buurt, maar ook de calanques, Mont Saint Victoire etc... Zeer vriendelijke eigenaars.

Onze kinderen helemaal verknocht aan de geitjes, de paarden, de hond,... die ze mochten helpen verzorgen.

Niks geen overdrevenn luxe of franjes, maar wel rust, ruimte, en authentiek, familaal, gemoedelijk naturisme...

wij gaan in ieder geval terug!

Mas de la Balma

08-09-2011
Schitterende camping voor wie van rust, natuur en authenticiteit houdt. Een waar paradijs voor kinderen. Van elke leeftijd. Iets minder geschikt voor kasplantjes. "lekker gaan spelen" om 8 u 's morgens lijkt me op iedere camping een asociaal idee.

Droomplek. Simpel. Houden zo.

Parco del Gargano

05-08-2011
Nog nooit zo gastvrij ontvangen. Paradijselijke omgeving, heerlijk eten, leuke gasten, echt een aanrader voor wie op zoek is naar een authentieke naturistische ervaring. Een echte familiecamping en perfect voor jonge kinderen; Maria leert ze pizza en taart bakken, neemt ze mee om sinaasappelen en citroenen te gaan plukken in haar boomgaard thuis, ze kunnen kampen bouwen op het terrein, er zijn hondjes, geiten, een paard... niks georganiseerd, alles gebeurt op een spontane manier. Leuke dorpjes aan de kust en het bos is fantastisch om in te wandelen. Voor pubers, tenzij ze van rust en natuur houden natuurlijk, is er iets minder te doen.

Domaine d'Enriou

04-08-2011
Prachtige camping, grote plekken, waarvan vele met een schitterend uitzicht. Sanitair ondertussen opgeknapt en aangename bar. Heel mooie omgeving.
Alleen zoooo verschrikkelijk jammer dat practisch alle pubers (alleszins toen wij er waren eind juli) gekleed lopen, en dit al vanaf 9-10 jaar. Ik ben al heel lang naturist en op mijn gemak, maar als ik zo’n groepje geklede pubers zie naderen, voel ik me steeds weer naakt. (En dat is nu net een gevoel dat je niét wil hebben op de naturisten camping ;-) Het basis pincipe van het naturisme ‘naakt zijn als het weer het toelaat’ is hier wel heel ver weg. Het lijkt ook wel of pubers bijna verplicht zijn om door een ‘moeilijke’ periode heen te gaan. Als je immers geen bikini of allesverhullende short aanhebt ben je echt een buitenbeentje. Welke puber durft daar in godsnaam nog tegenin te gaan? Je ziet het ook zo gebeuren, nieuwe families komen aan, die kinderen lopen lekker in hun blootje en tegen dat de eerste dag ten einde is lopen ze gekleed. Dan vormen zich groepjes, die gekleed aan de rand van het zwembad gaan zitten puffen (want vooralsnog kan een bikini of zwembroek niet in het bad zelf) om dan helemaal verhit (maar o zo cool) weer weg te slenteren. Wie wordt daar in godsnaam blij van? Toch in het minst die jongeren zelf? Het lijkt wel of ouders zélf een big deal maken van dat naakt zijn van hun puberende kinderen. Dat is het toch niet? Als de regels wat duidelijker zouden zijn, zouden veel van die kinderen gewoon met plezier naakt blijven hoor. We zijn ook al op campings geweest waar dat anders was, en waar de pubers net zo graag naakt liepen, zonder aanstellerig gedoe. En als de meerderheid naakt is, doen de twijfelaars gewoon mee want da’s nu eenmaal ook eigen aan pubers.
Als je kind echt zo’n problemen heeft om naakt te zijn, forceer hem/haar dan niet maar doe in die periode dan alsjeblief iets anders; ga wat rondtrekken met de rugzak, doe een ontdekkingsreis, doe een trektocht door de bergen, neem ze mee naar een (vervelende ;-) texctielcamping, zodat ze daarna gewoon weer blij zijn dat ze naakt kunnen lopen, .... opties genoeg. Maar laat de naturisten terreinen alsjeblief aan de naturisten. Ik denk dat er heel wat meer leuke terreinen zijn waar je aangekleed mag lopen, dan dat er terreinen zijn waar je naakt kan dus er is geen enkele reden om aankleed te zijn op een naturisten terrein, toch? En de mythe dat het niemand zou storen, vergeet het. Het stoort vele mensen heel erg. Iedere naturistische ouder zou, denk ik toch, graag hebben dat zijn kinderen naturistisch blijven. Ook tijdens de pubertijd. Maar door niet duidelijk te zijn over wat naturisme inhoudt (en da’s toch net iets meer dan een goede prijs/ruimte verhouding op de camping) maken sommige ouders dat onmogelijk. En dat is doodjammer. Nu ja, vind ik toch.
Dat nu net deze mooie camping, met zijn authentieke naturistische traditie en paradijselijk omgeving op deze manier 'behandeld' wordt, is alleen maar extra spijtig.

Helios (Athena)

12-08-2010
Heel leuke sfeer, fantastisch zwembad, toffe bar/terras en geweldige mensen. Wij gaan eigenlijk al jaren omdat we in de buurt wonen en we voelen er ons dan ook thuis, maar ik wilde langs deze weg toch even de positieve berichten bevestigen. Een aanrader voor iedereen die op weg naar of van het Zuiden even van de Belgische gastvrijheid wil proeven, of een weekendje Brussel/Leuven wil bezoeken, of gewoon voor mensen die (al is het maar een dagje) willen komen genieten van het kraakheldere water in het prachtige zwembad. Een echte aanrader!

Domaine d'Enriou

14-07-2010
In 2008 nog topfavoriet, in 2009 terug geweest en toen eigenlijk een beetje teleurgesteld omwille van het inderdaad toch wel vuile en verouderde sanitair. Wij zijn wat dat betreft niet veeleisend, maar het is nu toch stilaan echt beneden alle peil, vooral als je bekijkt wat je moet betalen. We voelden ons een beetje bekocht. Jammer, want het terrein en de omgeving blijven natuurlijk fantastisch.

Mas de la Balma

02-07-2008
Abolute topper. Voor 'échte' naturisten. Hopelijk blijft de sfeer goed, ook na het overlijden van de 'patron', die toch een heel groot deel ook van de charme van het terrein uitmaakte. We hebben hier al echt prachtige momenten meegemaakt: het cafeetje in Mont Bolo, spontane muziek avonden, de Rondella, le repas des Belges en ga maar door. Een echte aanrader voor wie een camping wil waar ook nog (hoe beperkt ook) wat andere nationaliteiten aanwezig zijn dan alleen maar Nederlanders, die houden van rust en natuur, maar ook van franse gezelligheid zonder commercieel gedoe. Maakt ook deel uit van 'naturimse et terroirs' waar nog enkele andere 'authentieke' campings deel van uitmaken.

Domaine d'Enriou

02-07-2008
Oze absolute topfavoriet. Enige reden om daar soms weg te blijven is hittegolf/brandgevaar, maar als het een 'normale' zomer is: gewoonweg prachtig.

Vallon des Oiseaux

02-07-2008
Fantastisch onderhouden, prachtig zwembad, Jan een belefenis op zich, Reillane (dorpje in de buurt) supergezellig, leuke bar... enkel wat aan de dure kant en de plaatsen mogen iets groter/met meer privacy. Heel druk in hoogseizoen, jammer genoeg.

Domaine des Lauzons

02-07-2008
Wij vonden het daar véél te druk, té kleine plaatsen en heel commercieel. Alles wat jeniet van een naturisten camping zou verwachten eigenlijk. We gaan dan ook niet meer terug. Het si wel al een 4tam jaar geleden, misschien is het ondertussen veranderd.
Over de site / disclaimerAdres toevoegenContactAdverterenCookies


Time: 0.049