Naturismegids

Recensies van Sander

Camping naturist Baldarin

14-08-2011
Bezocht in zomer 2011.
Grote camping met een gemengd publiek, waaronder best veel gezinnen met kinderen. Nationaliteiten voornamelijk Sloveens, Oostenrijks, Duits en Italiaans; enkele Nederlanders. Veel mensen nemen een boot mee, het is een watersportparadijsje.

Pluspunten:
- mooie ligging aan zee, leuk snorkelwater.
- sanitair wordt prima schoongehouden.
- botenverhuur op de camping (kano 50 kuna per uur, bootje met buitenboordmotor 100 kuna per uur / 600 kuna per dag, voor dat motorbootje heb je wel een vaarbewijs nodig!)
- leuk restaurant met lekker eten.
Minpunten:
- op de gereserveerde plekken staan de tenten en caravans erg dicht op elkaar. Als je geen elektra nodig hebt, kun je beter niet reserveren, er is plaats genoeg.
- er is veel gerij van auto's op de camping.
- het eerste gedeelte van de camping is gekleed en daarop bevindt zich tevens de supermarkt. Ook op het naturistengedeelte zie je veel geklede mensen.
- supermarktpersoneel weinig klantvriendelijk, maar dat geldt voor veel Kroaten. Groenten in de supermarkt zijn van matige kwaliteit, maar aan het begin van de camping is een groentestalletje.
Neutrale punten:
- veel honden op de camping.
- veel kinderen.
- dichtstbijzijnde pinautomaat is 20 km vanaf de camping.
- kiezelstrandjes: waterschoenen meenemen.
- harde grond: rotspennen en hamer meenemen.

Concluderend: al met al best een goede camping. Je gaat hier naartoe voor zon, zee en natuur. Een boot is ideaal. Op cultureel gebied is er weinig te beleven (geen interessante steden of andere bezienswaardigheden in de buurt).

Castillo de Papagayo

20-10-2019
Geboekt via Euronature. Wij verbleven in de herfstvakantie zes nachten in een type 6 appartement (nr. 68) en daarna één nacht in type 1. de twee types liggen op enige afstand van elkaar, in gescheiden complexen. Type 6 ligt bij zee en type 1 niet. Dit waren onze bevindingen in willekeurige volgorde:

Type 6 is veel beter dan type 1. Het is ruimer, je hebt mooi uitzicht op de zee en een beter zwembad. Type 1 is vrij klein, voorzien van oud meubilair en weinig comfortabel.

De bedden in type 6 krijgen een vijfje. Ze zijn te kort voor de gemiddelde Nederlander en er lag alleen een dekbed op; geen laken. Best lastig als het grootste deel van de nacht het te warm is voor een dekbed. De bedden in type 1 krijgen een drie. Je kon het dekbed aan het voeteneinde niet instoppen en de matrassen waren niet fijn.

De keukeninrichting is eenvoudig, maar voldoende. In type 6 waren de pannen en messen prima (dat hebben we vaak anders meegemaakt), in type 1 was dat redelijk.

Als je niet goed tegen wifi of 4G straling kunt, zit je hier goed, want internet is er nauwelijks. Wifi doet het alleen een beetje bij de receptie, maar valt daar vaak weg. Mobiel internet is heel traag en valt meerdere keren per uur voor een aantal minuten helemaal weg.

Er zijn zonnebedjes, maar die hebben geen verstelbare rugleuning, alleen een kleine verhoging aan het hoofdeinde. Niet heel prettig als je een boek wilt lezen.

De gemiddelde leeftijd van de gasten is hoog te noemen.

Bij type 6 is een sauna, maar daarvoor moet je apart betalen. We hadden niet de indruk dat iemand er gebruik van maakte.

Het zwembad bij type 6 is best aardig, je kunt er prima baantjes in trekken. De watertemperatuur was 23 à 24 graden. Wel apart dat je er alleen tussen 9.00 en 18.00 uur in mag. Het zwembad bij type 1 is kleiner en vooral geschikt om even af te koelen.

Bij het restaurant naast type 6 kun je lekkere vis eten.

In nummer 68 (type 6) waren geen verduisterende gordijnen en het slaapkamerraam lag op het zuiden. Dat maakt een siësta lastig, tenzij je een slaapmasker bij je hebt. Neem dan ook meteen oordoppen mee, want naast het slaapkamerraam loopt een waterleiding van het zwembad die tussen 9.00 en 18.00 uur flink geluid produceert.
Overigens leek het erop dat de andere bungalows bij type 6 luiken hadden waarmee je kon verduisteren. Type 1 had betere gordijnen in de slaapkamer.

Er is geen airco, maar wij misten het niet. Het was niet bloedheet tijdens onze vakantie en de zeewind koelt genoeg af.

Het uitzicht bij type 6 is mooi en je loopt zo naar de zee waar een paar mooie zwembaaien zijn, zelfs voorzien van trappetjes. Je kunt in het heldere water ook leuk snorkelen.
In type 1 bevinden zich nauwelijks stopcontacten. De enige die bruikbaar was, was die in de keuken. Gelukkig hebben we altijd een stekkerdoos bij ons.

Het personeel is heel vriendelijk.

Lanzarote is verder best een mooi eiland. Het ziet er over het algemeen (waarschijnlijk dankzij César Manrique) net wat beter uit dan Gran Canaria en het landschap is spannender dan dat van Fuerteventura. Wij vonden wandelen rond vulkaankraters (La Caldera Blanca) erg leuk, en indrukwekkender dan de bustour door Timanfaya (die niet slecht is, maar je zit wel een beetje in een bus te zitten). Ook La Cueva de los Verdes is een aanrader en het entreegeld zeker waard, in tegenstelling tot Los Jameos del Agua, dat van de albinokreeftjes een te hoog geprijsde tourist trap heeft gemaakt. Verder is het leuk om fietsen te huren en langs de zee van Arrecife naar Puerto del Carmen te fietsen, waarbij je langs het vliegveld komt en de landende toestellen bijna kunt aanraken. Wat Charco del Palo betreft kan ik me voorstellen dat mensen het helemaal geweldig vinden (we hebben mensen gesproken die er al jaren kwamen) maar voor ons was het niet zo geschikt. We zijn naar genoeg andere naturistische bestemmingen geweest die beter bij ons pasten.

Vera Playa Club Hotel

31-07-2019
Massanudisme
Vera Playa Club was voor ons naast vele vakanties op naturistencampings het derde naturistenhotel en vergeleken met de andere twee viel het enigszins tegen. Bij naturisme denk ik aan dingen als vrijheid, respect en tolerantie, maar dit hotel is op veel vlakken het tegenovergestelde. Zo mag je na 20.00 uur niet meer naakt zijn, kun je 's avonds vanuit het hotel niet meer naar het strand, lig je bij het zwembad op een bedje in een woud van bedjes die 's ochtends vroeg door andere gasten zijn gereserveerd, maar waarop het grootste deel van de tijd niemand ligt en word je door enkele receptionisten behandeld als een nummer in plaats van een welkome gast. Kortom het is gewoon massatoerisme met een nudistisch tintje. Bij het vooraf opzoeken van informatie over Vera Playa kreeg ik de indruk dat het een naturistisch dorp was waar iedereen naakt over straat gaat, maar dat is helemaal niet zo. Veruit de meeste mensen op straat zijn gekleed. Ongetwijfeld zijn er mensen voor wie dit hotel geweldig is, maar helaas behoren wij niet tot die groep; het was de eerste en de laatste keer.

Positief:
- Het zwembad is groot, mooi en schoon.
- Het hotel ligt direct aan een groot naaktstrand.
- De kamers (wij hadden een studio met keukentje) zijn gedateerd, maar wel ruim, met goede bedden en worden dagelijks schoongemaakt.
- Het ontbijt is in orde.

Ruimte voor verbetering:
- Bij het zwembad worden alle bedjes met parasols al 's ochtends vroeg gereserveerd door er handdoeken op te leggen en vervolgens zijn die bedjes de helft van de dag onbezet. Het hotel doet hier niks aan.
- Bij de receptie moet je vaak heel lang wachten, ook al zijn er slechts enkele wachtenden voor je. Verschillende receptionisten gaven ons een onwelkom gevoel (bijvoorbeeld toen onze sleutelkaart dienst weigerde, deed de receptionist het voorkomen alsof dat ónze schuld was).
- Een van de fijne dingen van naturisme is dat rangen en standen verdwijnen; naakt is iedereen gelijk. Bij dit hotel is er echter een VIP sectie bij het zwembad (met luxere bedjes, die níet worden gereserveerd) en in de ontbijtzaal (met bediening).
- WiFi werkt via Kubi (de dienst die je ook vaak op vliegvelden ziet) en van tevoren moet je toestemming geven dat ze je data analyseren. Bovendien werkt wifi maar een week. Geen idee wat er na die week gebeurt, want (gelukkig) gingen wij toen weer naar huis. De verbinding op zich is overigens goed.
- Bij het inchecken wordt niks verteld over de regels en de gang van zaken in het hotel. In de kamer ligt een infomap die enkel een reclamefolder van alle hotels van deze keten bevat. Toen ik bij de receptie vroeg waarom ze een map zonder info in de kamer legden, kon ik de map inleveren en werd er 's avonds een nieuwe bezorgd met… alleen een reclamefolder.
- 's Avonds mag je niet meer in het zwembad, kun je niet meer vanuit het hotel direct naar het strand en moet je kleren aan.
- Je mag in Vera Playa naakt over straat, maar slechts weinigen doen dat. Het gebied met zijn omheinde urbanisaties en asfaltwegen is ook niet heel uitnodigend om een naturistische wandeling te maken.
- Er zijn te weinig stopcontacten in de kamer (d.w.z. één in de kamer, één in de keuken en één in de badkamer).

Overig:
- Wij vernamen van enkele Spanjaarden dat dit hotel bij hen bekend stond als 'het swingershotel'. Op nog geen 100 meter van het hotel zit wel een swingersclub maar in het hotel zelf hebben we er weinig van gemerkt.
- Gedurende onze week zijn minstens drie keer geparkeerde auto’s op de parkeerplaats voor het hotel aangereden. Twee keer door automobilisten (onder invloed?) en één keer door het toeristentreintje. Vervolgens hebben wij voor de zekerheid onze huurauto maar iets verder weg geparkeerd.
- Als je toch graag naar Vera Playa wilt, zou ik kiezen voor een appartement in plaats van het hotel. Wij mochten rondkijken bij Spaanse kennissen van ons met een appartement in Vera Natura en dat zag er veel beter uit dan - Vera Playa Club. Bovendien kun je dan gewoon 24/7 naakt zijn, gebruik maken van het zwembad en de toegang naar het strand.
- Als je toch graag naar een naturistisch hotel wilt, ga dan naar Vritomartis op Kreta. Daar hebben ze het wél begrepen.
- Misschien had ik drie sterren moeten geven, maar het hotel heeft zichzelf een ster te veel, dus geef ik er een minder.

Hotel Naturplaya

01-08-2014
Wij boekten dit hotel, dat tegenwoordig Naturplaya heet, pas enkele dagen van tevoren en dat ging probleemloos. De site (booking, maar het kan ook via euronature) vermeldde dat ons appartement geen keuken zou hebben, maar het tegendeel was waar. Het bleek een huisje met beneden een keuken, een toilet en een washok met wasmachine, op de eerste verdieping een woonkamer en een slaapkamer (beide voorzien van airco) met badkamer en nog een toilet en daarboven nog een eigen dakterras. Overigens kun je in plaats van een appartement ook een kamer boeken. Dan deel je mogelijk de woonkamer en het dakterras met andere gasten.
Niet alleen het appartement beviel meteen goed, ook het gehele complex ligt er mooi bij: een prettig zwembad (geschikt om baantjes te trekken) met luxe ligbedden en uitzicht op zee, een kleiner badje in de binnentuin, een uitstekend ontbijtbuffet en... heel rustig. Wij waren er in de laatste week van juli en het aantal andere gasten (wel verschillende nationaliteiten) was bijna op één hand te tellen.

Naturplaya verdient wat ons betreft punten voor:
• De rustige ligging in een mooi gebied waarin je uitstekend strandbezoekjes kunt afwisselen met culturele of sportieve activiteiten.
• De ruime, goed uitgeruste appartementen, die dagelijks worden schoongemaakt.
• Het heerlijke zwembad.
• Het eten (met name het ontbijtbuffet) en de vriendelijke bediening.

Wellicht handig om te weten
• Als je van yoga houdt: het dakterras is ruim genoeg om 's ochtends je sessie te doen terwijl de zon opkomt boven de bergen. Neem je matje dus gerust mee (of koop er op Mallorca een voor een tientje)
• In Colónia de Sant Pere zit een kleine maar zeer complete supermarkt (Eurocop), waar ze ook biologische producten verkopen en sojaspul.
• Wij wilden een motorboot huren om op zee te varen (wel een vaarbewijs voor nodig) en hebben een halve dag in Port Pollença naar de laagste prijs gezocht, maar dat heeft weinig zin. Reken maar gewoon op 350 euro voor een dag.
• Ook zoektochten naar naaktstrandjes of snorkelplekken kun je kort houden: bij het hotel zit een prettig strand en goed snorkelwater.
• In Alcudia zit een fijn (raw) vega(n) restaurantje (Café Dharma) en in Port Pollença het net zo fijne vega(n) Bella Verde.

O ja, halfpension betekent dat het avondeten bij de prijs is inbegrepen. Dat hadden wij even over het hoofd gezien (beetje dom) en de ober begon zich al af te vragen waarom hij ons bij het diner nooit zag...
Over de site / disclaimerAdres toevoegenContactAdverterenCookiesread more


Time: 0.04