Naturismegids

Recensies van Tjerk

Zandvoort aan zee

05-08-2018
Met uitzondering van Adam en Eva is het naaktstrand van Zandvoort ten prooi gevallen aan de commercie en daarmee het uitbannen van de ware naturistische beleving. Dat was 20, 30 jaar geleden heel anders, toen we altijd bij het toenmalige Brasil Beach te vinden waren, er overal gezellig honden mee kwamen met hun baasjes en alle strandpaviljoens op zuidelijk stranddeel het karakter van naaktstrand respecteerden. Nu lijkt het optioneel te zijn al naar gelang de morele geaardheid van de uitbater en zijn of haar visie op een meest levensvatbare winstgevende formule. Ergens wel voorstelbaar: decennia geleden gingen deze paviljoens voor ruim een half miljoen gulden (!) van uitbater over. Dat zal nu anders zijn.
Maar erg jammer dat ook een gemeente betutteling voorstaat, vertrutting toestaat, honden volledig verbant en geen voorwaarden stelt aan de aard van bedrijfsvoering die paviljoens op een fel bevochten naturisten strand zou moeten behouden. Koester wat er nog van over is! De rustige, respectvolle naturistische sfeer van weleer die niemand buiten sloot, is op dit strand ten dode opgeschreven. Ode aan de ene paviljoenhouder die dat paradijs op gereduceerd postzegelformaat geheel in stand houdt!

Naaktstrand Bergen

05-08-2018
Dit was lang onze onbetwiste favoriet. Een haast ouderwets aandoend strand met rust, stilte en een bij iedere stap raadselachtige piepende zand samenstelling. De verbreidheid van naturisme tot aan Schoorl nodigt uit tot een lange, stille wandeling naar de horizon. Het kleine op paviljoentje “Uit de Kust” was daarbij illustratief voor de ouderwetse strandbeleving.
Ook dit strand barst inmiddels van de regeltjes, die niet in de laatste plaats opgedrongen worden door de nieuwe fundamentalistische hipster uitbaters van “Uit de Kust”. Naturisme is bij hen nu ten strengste verbannen, zelfs op “hun” strandgedeelte dat notabene ruimschoots op het naaktstrand ligt. Onbegrijpelijk dat een dergelijke houding toegestaan is, bij alle bestaande en ultiem gedetailleerde regeltjes die de APV telt.
Honden mogen in het voorseizoen (ook dat bestaat hier) nog los. In de veelal denkbeeldige zomermaanden acht men die tot gevaar of overlast en moeten ze aangelijnd blijven op de “aktiviteitenstranden”. Naturisme is geen aktiviteit, dus na de voor de recreant denkbeeldige maar voor de gemeente reële scheidslijn naar het naaktstrand mogen ze helemaal niet komen tussen 10 en 19 uur...
Misschien is het het proberen waard om je hond mee te nemen naar “Uit de Kust”. Op zijn toegeëigende domein heeft de uitbater naturisme immers verboden. Dus kan je hond daar lekker aan het lijntje van zon, zee en zand genieten! Zonder met de bal te spelen uiteraard. Want dat gaat niet aan een lijntje. Ik zou graag de discussie voor de rechter willen laten voorkomen of het naturistische karakter moet prevaleren boven het hondenverbod of omgekeerd. Wie durft?
Om te allen tijde je rechten te kennen en tevens op z’n goed Hollands anderen op hun overtredingen te wijzen, raad ik aan om de mooi ontworpen en vriendelijk ogende PDF met strandregels van de gemeente Bergen te downloaden op je telefoon. Dan hoef je van dat alles niks te onthouden en waan je je nog vrij als vanouds.
Maar als het aan de onwetende natuur ligt het blijft een schitterend strand waar we graag weer heen zouden willen gaan. De wat meer ongereguleerde mooie voorjaarsdagen buiten het “seizoen” lenen zich daar uitstekend voor!

IJmuiden - Zuid Kennemerland

05-08-2018
Ruim, enorm breed strand. Het wordt je ook hier weer bekend gemaakt dat er erg veel regeltjes gelden, die tijds-, seizoens- en nauwkeurig locatie afhankelijk zijn. Een enorm knalgeel bord, stampvol met pictogrammen en lappen tekst bij de afgang vanaf de boulevard. Een heel ingewikkeld landjepik gedoe waar Nederlanders in uitblinken, maar dat je in alle overdreven omvang op je vrije dag onmogelijk in detail kunt onthouden.
In de praktijk echter, is het daardoor verhoudingsgewijs minieme naaktstrand gedeelte van 400 m over een kilometers lange kustlijn wederzijds uitgedijd in een ondichte samenstelling van geklede en ongeklede strandgasten en hoef je ook niet zo achterlijk ver te lopen. De afwezigheid van paviljoens doet hopen dat de vertrutting van een naaktstrand minder vat heeft op de stuitende, egocentrische vercommercialisering die in Zandvoort vat heeft gekregen op hun vijftig jaar oude naaktstrand. Het is een paradijs voor honden die hier (voorlopig nog) zijn toegestaan, zij het curieus genoeg niet na de denkbeeldige lijn die het “textielstrand” van het officiële naaktgedeelte scheidt... Het naaktstrand is plotseling verboden voor honden, als ware die uitgesloten van een naturistische strandbeleving. Daar zullen naturistische bezoekers zonder honden je dan ook onverwijld op de regeltjes wijzen. Maar: niet getreurd, een paar centimeter voor deze onzichtbare lijn mag het wel en kunnen eigenaren met honden hen op een hete zomerdag ook lekker laten zwemmen op dit mooie, schone en rustige strand.
Paviljoen “Beach Inn” bij de hoofdtoegang naar het textielstrand is het hele jaar open en heeft heerlijke hapjes en een fijne, vriendelijke en familiaire sfeer.
Over de site / disclaimerAdres toevoegenContactAdverterenCookiesread more


Time: 0.046