Naturismegids

Recensies van Jan Stemerdink

Maarsseveense Plassen (gratis strand)

23-06-2016
N.a.v. mijn vorige bericht.
Een dag later kreeg ik een e-mail van de handhaver waarin hij begon met zijn oprechte excuses. Ik vond het attent dat hij de moeite heeft genomen mijn e-mailadres te achterhalen. Hij schreef dat hij artikel 430a nagelezen had met de bijhorende jurisprudentie en hij gaf mij helemaal gelijk. Hij vond het mooie en geschikte plaatsen voor naaktrecreatie en had later op de avond gezien dat ze ook druk bezocht werden. Verder schreef hij: "In de toekomst neem ik deze les zeker mee en zou ook mijn collega’s zo nodig informeren over wat ik heb geleerd."
Dus dat is mooi meegenomen. Hij heeft liever niet dat zijn naam op internet wordt geplaatst.

Maarsseveense Plassen (gratis strand)

22-06-2016
Woensdag 22 juni 2016 om 16:15 uur stapte een handhaver van de provincie uit zijn jeep en deelde mee: “Heren, naakrecreatie is hier niet toegestaan.”
Op dat moment – toenemende bewolking – waren we nog met slechts twee mensen op dat veldje. Ik heb de man geprobeerd uit te leggen dat hij het mis heeft en dat naaktrecreatie op dit (en het daarnaast gelegen) veldje **wettelijk** is toegestaan. De handhaver had begrepen dat naaktrecreatie alleen op het betaalde naaktstrand toegstaan was. Hij kondigde aan dit na te vragen en als hij het mis zou hebben, zijn excuses aan te bieden.
Aan de grote plas van de Maarsseveense Plassen zijn meerdere naaktlocaties. Er is een afgesloten gebied van de Naturisten Vereniging Maarsseveense Plassen waar je entree moet betalen. Dit bestaat vanaf de tweede helft van de jaren 90. Aan de noordoostkant van de grote plas zijn twee beschutte veldjes, waar ‘wilde’ naaktrecreatie is. Deze locaties zijn veel ouder dan het betaalde gedeelte. Al vanaf de jaren 70 is het hier naaktstrand. Op één van die twee veldjes kwam de handhaver langs. Voor zover ik weet is zoiets in de afgelopen veertig jaar nog nooit gebeurd.
---
Hoe zit het wettelijk?
Vanaf 1986 hebben geschikte naaktstranden een wettelijke bescherming. Gemeenten of (nieuwe) eigenaren kunnen op zo’n geschikte plek naaktrecreatie niet verbieden. Het is immers openbaar terrein, ongeacht wie de eigenaar is, en daar gaat de wet boven de regels die eigenaar of gemeente opstellen. Het is dus niet vereist dat er een bord staat met de vermelding ‘naaktstrand’. (Het woord ‘gedoogd’ op sommige websites is misleidend. Het is toegestaan en dat is wat anders dan gedoogd.)
Het komt voor dat gemeenten, politieagenten of handhavers hier niet van op de hoogte zijn. Als je te maken krijgt met een wetshandhaver, probeer deze dan uit te leggen dat naakrecreatie wel wettelijk is toegestaan op die plek. Mocht hij volharden en je beboeten, betaal dan de bekeuring niet maar ga daartegen in beroep. Ga niet in op een eventueel schikkingsvoorstel. Raadpleeg de NFN (Nederlandse Federatie van Naturistenverenigingen) voor juridisch advies. Meermalen heeft de NFN juridische bijstand verleend (kosteloos!) aan mensen die ten onrechte boetes kregen. Voor nadere informatie: zie https://www.nfn.nl/naaktrecreatie/#naaktrecreatie-en-de-wet
---
https://janstemerdink.files.wordpress.com/2016/06/2016-06-22-17-21-59.jpg
Vroeger stond er nog een bord. Twintig jaar geleden was dat al bijna onleesbaar geworden.
Over de site / disclaimerAdres toevoegenVermelding en adverterenContactOver naturismeread more


Time: 0.047