Naturismegids

Recensies van Pegota

Scheveningen / Wassenaar

09-05-2016
Het naaktstrand Scheveningen/Wassenaar is een van de oudste naaktstranden van NL en nog steeds de moeite waard. Wel is het naaktstrand tegenwoordig een heel stuk rustiger dan vroeger. Maar dat zal wel zijn omdat er tegenwoordig meer naaktstranden zijn.
Weliswaar heeft het strand al jaren geen douches en toiletten meer, er zijn nog wel strandpaviljoens en je kunt er kilometers ongekleed lopen. Bij wat stevigere wind kan het er flink stuiven en word je gezandstraald, maar, eventueel, kan je dan de voor-duinen opzoeken. Daar mag, en kan, je liggen. Natuurlijk is het wel zo dat daar ook stevig gecruised wordt, maar 'gluurdervrij' liggen zonnen en lezen is, gek genoeg, vrij goed mogelijk. Je spullen er onbeheerd laten liggen is niet per sé een goed idee, zoals op heel veel andere stranden.
Die voor-duinen zijn ook erg populair bij overheidsdiensten met strandontheffing voor hun 4x4. Op één dag heb ik respectievelijk Politie Haaglanden, Barndweer Haaglanden en de Douane (!) in hun terreinwagen door de duinen zien crossen.... Lekker terreinrijden tussen de naakte mensen, in diensttijd! Wat wil een mens nog meer?
Doordat Den Haag om de hoek is, zijn er ook veel 'after work' strandwandelaars die, ter ontspanning, belangstelling in de medemens komen tonen. Hoewel dit in redelijk grote aantallen gebeurt, zijn ze in Scheveningen/Wassenaar niet heel opdringerig.

En dan het zwemwater: de Noordzee is koud en grijs, maar toch is het water meestal wel lekker. Wel zijn er hier en daar golfbrekers met bijbehorende muien. Oppassen geblazen dus.
Wat parkeren betreft is het een kwestie van vroeg komen of een heel eind lopen en in beide gevallen: betalen.

Galderse Meren

09-05-2016
Volgens mij is de mededeling dat het naaktstrand van de Galderse Meren is gesloten/opgeheven NIET JUIST. Er zijn een een Noordplas en een Zuidplas. Vroeger was er een fantastisch naaktstrand rond de Noordplas. Die plas is tegenwoordig beschermd natuurgebied en voor publiek gesloten. Het huidige naaktstrand is aan de noordzijde van de Zuidplas, maar mag amper een naam hebben. Het is er sfeerloos met vooral heel veel textielwandelaars.
Het enige dat aan deze plek nog aantrekkelijk is, is het heerlijke zwemwater.

Zoetermeerse Plas / Noord AA

09-05-2016
Het naaktstrand van de 'Zoetermeerse Plas' wordt meestal, in de volksmond het naaktstrand 'Noord-Aa' genoemd. Op het kaartje staat het strandje verkeerd aangegeven. Het ligt meer naar rechts (= oostelijke richting), bij het landtongetje. Zowel links er van, als rechts daarvan, want in werkelijkheid gaat het om twee aparte, kleine, terreintjes.
Het westelijke terreintje is meer een 'old school'-naturistenterrein, heeft een fatsoenlijke toegang tot het water, een redelijk ontspannen sfeer, maar als grote nadeel dat het ingeklemd ligt tussen twee textielstranden die vooral door jongeren worden bezocht. En omdat die kennelijk nog nooit naakte mensen hebben gezien, komen ze met enige regelmaat hun eerste kijkervaringen opdoen.
Dit strandje heeft douches en wc's.
Het oostelijk terreintje heeft een ruime rietkraag, met platgetreden 'wild trails', slechts een beperkte toegang tot het water, geen douches of wc's, maar dan wel weer meer intermenselijke ontmoetingen. Zowel m/m als m/v. De sfeer hier is wat meer hedonistisch, maar op een acceptabel niveau, alhoewel dit zeker geen familiestrandje is. Maar als je dat zoekt, kan je een paar honderd meter verderop terecht.

Recreatiegebied Vlietland (bij Leiden/Voorschoten)

09-05-2016
Het naaktstrand van recreatiegebied Vlietland, vlakbij Leiden en Voorschoten, maar op het grondgebied van Leidschendam, heeft heerlijk zwemwater, maar is in de loop der jaren toch steeds meer verworden tot een ontmoetingsplek voor desperate homo-mannen. Ook het aandeel 'belangstellende wandelaars' neemt eerder toe dan af.
Alleen op drukke dagen (lees: weekenden) is de balans zon-zoekers/sex-zoekers nog aardig in evenwicht en kan je als 'man alleen' gewoon liggen zonnen en lezen zonder telkens als 'prooi' te worden beschouwd. Dat is jammer, want het grasveld is flink groot, meestal uit de wind en de twee kleine strandjes geven toegang tot heerlijk zwemwater. Ook is de parkeerplaats niet al te ver weg èn gratis.
Op het strand is, als enige voorziening buiten de vuilnisbakken, een klein wc-huisje, dat echter ook wel voor andere doeleinden misbruikt wordt. Niet voor niets zit er een hele verzameling 'liefhebbers' vlakbij het wc-blok de boel in de gaten te houden.

Voor dit strand geldt zeker dat je zelf moet uitproberen of je de mate van 'mannenactiviteit' nog om uit te houden vindt.

Neeltje Jans

09-05-2016
Neeltje Jans is lekker ver weg van de bewoonde wereld en daardoor wellicht het rustigste naaktstrand van NL.

Het strand is ruim, zowel in lengte, als breedte en het zou me niet verbazen als het, qua waterkwaliteit, als 'Blauwe Vlag'-strand zou kwalificeren, als dat aangevraagd zou worden.
En dat in combinatie met de vele Zeeuwse zonne-uren!
Het strand heeft geen voorzieningen anders dan vuilnisbakken, dus moet je alles zelf meenemen. Maar is dat erg?
Aangenaam weinig gluurders of desperate homo-mannen. Geen 'wandelaars' die na werktijd nog even, ter 'ontspanning' het strand komen opzoeken om 'belangstelling' in de medemens te tonen.

Eigenlijk moet ik iedereen ontraden hier ooit naar toe te gaan. Laat dit maar de, onbekende, parel van NL blijven!

Naaktstrand Bussloo

09-05-2016
In de loop der jaren heb ik aardig wat verschillende naaktstranden in NL en het buitenland meegemaakt, maar, in mijn ogen, onderscheidt naaktstrand Bussloo zich POSITIEF.
Het strand is niet een of ander onooglijk, weggestopt, postzegeltje ver weg, maar een heel groot naturistenterrein met een grote parkeerplaats direct naast het strand (nog net niet erop).
Er is een kiosk met toiletten, een buitendouche, drie strandjes en eigenlijk een mooie verdeling van de verschillende bezoekers: links, de stellen; bij de kiosk, de gezinnen; rechts van de kiosk, neutraal; helemaal naar rechts en uit het zicht, de (bejaarde) homo's.
De sfeer ervoer ik als gemoedelijk en zelfs een 'man alleen' kan liggen zonnen en lezen zonder dat door desperate homo-mannen 'de jacht' direct geopend wordt. Natuurlijk zijn er wandelende mannen die 'spontaan' hun koers verleggen, maar gelukkig geen idioten die, op een leeg veld, op twee meter afstand van je komen zitten en dan gaan zitten staren.
Wat een verademing in vergelijking met veel andere naaktstranden, waar een 'man of vrouw alleen' eerder als 'prooi' dan als te respecteren persoon wordt gezien!
En van de hieronder, meermalen, genoemde 'vijandigheid' t.o.v. een 'man alleen' op het gezinsstrand en stellenstrand heb ik niets gemerkt. Maar ik kan me voorstellen dat iemand die, eenmaal bloot, nog steeds een 'witte zwembroek' aan blijkt te hebben, zichzelf in het spotlicht zet en in de gaten gehouden wordt. Zeker in combinatie met een smartphone en/of gluurgedrag.

Enige minpuntje: ik hou zelf absoluut niet van betaald parkeren en op Bussloo is daar geen ontkomen aan. Maar die € 4,-- zullen je de kop niet kosten en als je vaker dan 10x per jaar gaat, koop je gewoon een jaarkaart van € 39,50.
Ik vind naaktstrand Bussloo een absolute aanrader.
Over de site / disclaimerAdres toevoegenVermelding en adverterenContactOver naturismeread more


Time: 0.048