Naturismegids

Recensies van Jac

Isabellagriend (bij Oolderplas)

05-09-2014
Over overlast en vooroordelen gesproken... Ik zal zo een korte anecdote vertellen (maar die past net niet in één keer vanwege de limiet aan tekens per bericht). Eerst ter inleiding: ik kom hier, als man, vaker, meestal alleen, soms met mijn vriendin. Ik maak er ook geregeld een wandeling. Op sommige momenten voel ik me wel bekeken of achternagelopen als lustobject door mannen. Meestal hebben ze redelijk snel in de gaten dat ik daar niet voor kom. Ik wil gewoon, als het kan zonder kleren, genieten van de natuur.

Helaas merk ik in reacties her en der wel dat er ook veel vooroordelen zijn, zeker ten opzichte van alleengaande mannen, omdat kennelijk een aantal alleengaande mannen een verkeerd beeld geeft - en dit geldt algemeen voor naaktstranden. Ik vind het dan ook niet fijn als ik het gevoel moet krijgen dat mensen mij, slechts om het feit dat ik als man alleen naakt op een naaktstrand loop, wellicht ook zien als zo'n viespeuk.

Ter illustratie hoop ik zo de volgende 'belevenis' te kunnen plaatsen: een anecdote over begrip en onbegrip op een zonnige morgen op het naaktstrand bij de Isabellagreend.

Isabellagriend (bij Oolderplas)

05-09-2014
Gistermorgen begon ik de dag met een heerlijke ochtendwandeling in de Isabellagreend. Er was niemand op het terrein, het was heerlijk rustig. Het zonnetje scheen warm genoeg om bij het naaktstrand aangekomen een kort gedeelte van mijn wandeling met uitsluitend mijn slippers aan te vervolgen, genietend van de ochtendzon, de bomen, het hier en daar weliswaar wat natte gras en de vogels op de plas.
Zo liep ik terug naar het begin van het naaktgedeelte en opende mijn tas om er mijn kleren weer uit te halen. Ik had mijn broek nog niet te pakken of hoorde een stem roepen: "Het naaktstrand houdt hier op hoor!" Ik keek op en zag een pittige dame van tegen de 60 aan komen lopen in gezelschap van een loslopende hond. In tegenstelling tot deze plots genaderde mevrouw besloot ik wel het fatsoen te hebben om haar met een vriendelijk "Goedemorgen" te begroeten en ging door met het aantrekken van mijn broek en shirt. Ze mompelde nog iets in de trant van dat ze nog iemand 'daarginds' had zien lopen - een naakte person? Zelf ben ik, behalve haar, niemand tegengekomen op het gehele terrein. Ze vervolgde haar weg daarboven op het pad en ik gaf haar nog na dat ik me netjes aan de regels hield, in tegenstelling overigens tot haarzelf. "Volgens mij moeten honden hier aangelijnd zijn, misschien zou u uw hond kunnen aanlijnen?" Ze zei wel ja, maar liep gewoon door.
Ze nam met haar hond het dijkpad. Ik ging, inmiddels volledig gekleed, het naaktgedeelte af naar het verharde pad. Dat vervolgde ik na de bocht naar rechts, terwijl ik haar daar weer zag toen ze de dijk opliep tussen het verharde pad en de Oolderplas. Ik riep haar nog vriendelijk toe: "Het is toch wel fijn dat het nog zomer wordt, nietwaar, mevrouw?" Dat beaamde ze lachend met een wellicht grappig bedoelde opmerking als dat ik daar toch wel goed van genoten had.
We kwamen bijna tegelijk bij de uitgang aan. Ik hield het poortje voor haar geopend en zei rustig dat ze mij echt niet had hoeven te vertellen waar ik wel en niet met kleren uit kon lopen als ik zelf al bezig was me aan te kleden. Op verontschuldigende toon zei ze dat ze dat niet gezien had. Ik wees eens op het bord bij de ingang waarop wel degelijk staat dat de toegang verboden is met een loslopende hond. "Ja, maar dat doet iedereen. Dit gebied is van eh..." "Het Limburgs Landschap," vulde ik aan. Ze vervolgde: "Ja, en die gedogen dat." Het zou alleen vanwege de koeien zijn en volgens haar kon iedereen gewoon de honden los laten lopen. Ik zei er maar niets meer over.
Ze gaf aan ooit eerder lastig gevallen te zijn door een man die haar had gevraagd of zij hem "af wilde trekken". "Daarom ben ik zo fel met het naaktstrand." Dus ze was negatief over naaktrecreatie ter plaatse vanwege dat voorval en had dat op mij uitgekuurd. Ik heb mijn afschuw kenbaar gemaakt over dergelijk lastigvallend gedrag en gezegd dat een naaktstrand geen seksstrand is.
Ze was een stuk vriendelijker geworden had nu kennelijk in de gaten had dat ik niet zo'n engerd was en we ergerden ons beide aan het afval dat iedereen daar dumpt. (Mensen neem je afval mee!) Ook waarschuwde ik haar nog dat haar hond van het afval aan het eten was. Zij wenste me zelfs nog een prettige dag. Hopelijk heb ik door uiteindelijk rustig met haar te spreken enig begip bij haar tot stand gebracht betreffende het naaktstrand. Het is natuurlijk niet fair als mensen zo onredelijk en aanvallend reageren als zij aanvankelijk deed.
Over de site / disclaimerAdres toevoegenVermelding en adverterenContactOver naturismeread more


Time: 0.052